Toka Puia Car Park

A catalyst for placemaking and development opportunities in Takapuna

Striking golden exoskeleton façade

01

Striking golden exoskeleton façade

Activating Takapuna’s city centre

Located on an iconic site between Huron and Northcroft streets in Takapuna’s city centre, Toka Puia Car Park is a ten-level car park with end-of-trip facilities for cyclists, dedicated parking for car-sharing schemes, and electric vehicle charging stations. The name ‘Toka Puia’ references the volcanic rock (toka) that the spring (puia) originally flowed from. The design takes an important step towards Panuku Development Auckland’s plan to establish a vibrant and connected heart in Takapuna.

Striking golden exoskeleton façade

01

Striking golden exoskeleton façade

10 levels of car parking

02

10 levels of car parking

Location
Auckland, New Zealand
Completed
November 2020

400+

car parks

84

bike parks

24

electric vehicle charging stations

A landmark feature for Takapuna's city centre

04

A landmark feature for Takapuna's city centre

Project
Team

The team saw an opportunity to bring the site’s unique history and a specific Takapuna context into the design concept – as well as creating an iconic building that positively contributes to the neighbourhood and the Takapuna skyline.

No items found.

By drawing car and bike parking away from the central heart of Takapuna, Toka Puia Car Park has unlocked the potential for development over the next 15 years.

The development is significant, not just within Takapuna but also in the broader Auckland context. Locally, the transport hub provides much-needed car parking for Takapuna’s business district and the future development in the area. The development also holds a central position within Auckland’s pedestrian and bike path networks, as well as transport links. Toka Puia is a space that attracts people, supports local businesses, and adds vibrancy to the neighbourhood.

An elegant exoskeleton forms a striking aspect of Ignite’s concept. The grid-like structure and mesh on the building exterior gives a nod to the site’s history as host to a gasometer facility, which was decommissioned in the 1960s.

The design promotes sustainability with passive solar gain and natural ventilation. The Huron Street and Northcroft Street sides of the building opens to the street and allows airflow. The use of mesh cladding maximises natural ventilation and the building is oriented to work with the prevailing winds.