Latitude Residences

Tauranga’s first major apartment build in over a decade

North facing penthouse apartments

01

North facing penthouse apartments

An example of considered intensification

Inspired by the beauty of Tauranga and its surroundings, Latitude Residences is a six-storey apartment building comprising 28 elegant one, two, and three-bedroom apartments with two large penthouses at the top levels. As the name suggests, there’s latitude to adapt to different lifestyles, with flexible layouts that cater for professionals as well as down-sizers. Residents enjoy a strong visual connection to Tauranga’s scenic outdoors with commanding views of Robbins Park and the Tauranga Harbour, while being just a three-minute walk from the CBD dining precinct.

North facing penthouse apartments

01

North facing penthouse apartments

Panoramic views across Tauranga and Mount Maunganui

02

Panoramic views across Tauranga and Mount Maunganui

Location
Tauranga, New Zealand
Completed
July 2020

6

levels

28

elegant apartments

1,050

sqm of harbourside living

Inspired by Latitude's nautical settings

04

Inspired by Latitude's nautical settings

Project
Team

Working in a design-build capacity required a collaborative approach to design coordination. Ignite held regular design delivery meetings and Revit-based workshops with key decision-makers, leading to efficient design decisions.

No items found.

“Latitude Residences responds to Tauranga’s demand for high-quality housing, while contributing to the vision of Tauranga as a metropolitan hub.”

As part of Tauranga’s long-term plan to revitalise the city centre, Latitude Residences has been developed on an existing site, located on the corner of Cliff Road and Park Street. Harnessing existing infrastructure, efficiently using land, and utilising brownfield sites contributes to the sustainability of Tauranga’s city centre.

With Tauranga’s population doubling over the past two decades, Latitude Residences responds to the need for high-quality CBD apartment residences.

The design takes inspiration from the unique nautical setting and combines the best in local and international apartment trends. Weatherboard, natural timber, glass, exposed aggregate concrete, and stainless-steel speak to the city’s harbourside-aesthetic.

Large open windows face northeast to allow natural light to flood the apartments. Generous floor-to-ceiling heights create a good level of light penetration, making it easy to control thermal environments. Large deck sizes encourage residents to choose more sustainable options by growing their own herbs and vegetables in planters.

Proximity to public transport and the business centre promotes activity-based transport like walking and cycling, with secure bike parks provided in the basement.