Auckland Zoo Administration Building

Designed to complement its unique Zoo surroundings

Light, open working spaces

01

Light, open working spaces

Fully equipped to support sustainable growth

The Auckland Zoo Administration Building conveys a timeless, natural quality. The 400sqm building is an open and flexible space designed to support an efficient, healthy workplace. As an extension to the original administration building, it has all the qualities you would associate with its unique site – natural light, greenery, and a relaxed working environment consistent with the people that work there.

Light, open working spaces

01

Light, open working spaces

The building sits comfortably in its environment

02

The building sits comfortably in its environment

Location
Auckland, New Zealand
Completed
November 2018

400

sqm building extension

2x

award recipient

Cedar screens provide shading for the building's interior

04

Cedar screens provide shading for the building's interior

Project
Team

Working alongside workplace strategist BGIS, the team achieved a skillful integration of workplace design, resulting in a space that supports sustainable growth through flexibility, productivity, and engagement.

No items found.

“Architecturally streaks-ahead of the original, the new building’s timeless form and materiality means that it will sit comfortably within its setting for many years to come.”

There are no assigned desks and plenty of space for collaboration and reflection - most notably the library shelves and soft furnishings on the mezzanine floor. The mezzanine also provides a view over the Pridelands, giving staff some connectivity with the public spaces. The long horizontal line of the building balances privacy from the public on one side and openness on the other via a fully glazed façade. The reception and an open-plan kitchen form the heart of the building, with the visitor waiting area integral to the chit-chat of kitchen interactions.

The design team chose low maintenance, cost-effective, sustainably sourced materials to reflect Auckland Zoo’s environmental values. Outside, the mix of vertical timber cladding, fins, and louvres sits comfortably alongside steel roofing and joinery. Inside, the exposed large span timber laminated portals create structure, while at the same time deliver a flexible, column-free workspace.

The building has a low energy profile with natural light and passive ventilation. Vertical timber fins on the glazed side of the building exterior provide shading from the sun – and protection for birds in flight.

Horizontal louvres at the lower and upper levels control air movement, so in summer months heat is drawn away from the glazing, with the equal and opposite effect in cooler seasons.