Copper Crest Retirement Village

Multi-generational community life

Elegant retirement living

01

Elegant retirement living

Transforming the ageing experience.

Designed to encourage and support full interaction with neighbours and guests, the Copper Crest Retirement Village extension consists of 55 living well care rooms, 29 independent living apartments, shared common amenities, and associated administration and support facilities.

Elegant retirement living

01

Elegant retirement living

Seamless connection between buildings

02

Seamless connection between buildings

Location
Tauranga, New Zealand
Completed
February 2021

29

independent living apartments

55

Living well care rooms

6,900

sqm extension project

North facing courtyards provide all day sun

04

North facing courtyards provide all day sun

Project
Team

The project team has worked hard to bring Arvida’s vision of a ‘Living Well’ community to life. This is a village that ensures the environment, staff, and daily routines embrace a holistic approach to help residents live their best life and stay connected with the wider world.

No items found.

Situated just 10 minutes’ drive from The Crossing Shopping Centre, Grace Hospital, and Tauranga’s stunning golf course, Copper Crest soaks up the friendly Tauranga suburb of Pyes Pa. This is the first greenfield site for the client Arvida, giving Ignite the opportunity to further develop Arvida’s product and style.

The fundamental driver of this development is to extend the care offered to residents such that they remain living in the village no matter the level of care required, and to promote an active multigenerational community to engage its residents and encourage social participation and personal development.

The different levels of each building wing creates a “household”, linked by communal spaces, gardens, and common areas and supplemented with views to the surrounding neighbourhood and beyond to the wider Pyes Pa landscape.

The configuration creates two north-facing courtyards which will contain raised planters, space for outdoor activities, shading, and a BBQ area. The material tones and balcony elements vary between the apartment wing and the care wing to provide some functional legibility and to visually partition the building into smaller residential elements.