The Country Club Huapai

Huapai’s first premium retirement living and lifestyle development

Aluminium gabled roofing

01

Aluminium gabled roofing

A place for residents to call home

Located in West Auckland, the Country Club Huapai sets a new standard of luxury for the aged care sector. The design takes inspiration from the site’s vineyard heritage; it was once home to the Nobilo Winery and bottling plant. The development totals 325 accommodation units, including a mixture of one-, two-, and three-bedroom apartments and villas, as well as assisted care facilities.

Aluminium gabled roofing

01

Aluminium gabled roofing

Double-height reception area

02

Double-height reception area

Location
Auckland, New Zealand
Completed
February 2021

6

hectare site

35

minutes from the CBD

325

accommodation units

Cedar cladding and timber louvres

04

Cedar cladding and timber louvres

Project
Team

The team ensured that the development was constructed over a staged period, allowing units to be released to the market as they were completed.

No items found.

“The Country Club Huapai demonstrates Ignite’s prowess in developing architectural design and master planning solutions that are innovative, user centric, and deliver strong commercial benefits for the client.”

The Country Club Huapai creates an idyllic and elegant country club setting. Villas and apartments provide independent living and are placed throughout the site to complement the landscape's contours.

An intentionally restrained material palette creates cohesion and connection. White painted brick and cedar cladding, louvres, and black aluminium joinery feature throughout, and all buildings have a gabled stand and seam metal roof as another reference to the site’s vineyard history.

The centre of the site houses the amenities building, which acts as a hub and gathering space for residents. The main entry feature is a grand double-height reception area that leads to a café and restaurant, lounge, games room, and a bar for residents and guests to enjoy. The generously sized dining area connects to the green courtyards where outdoor activities like pétanque and lawn bowls take place.

Two three-level wings branch off the amenities building. Apartments and a wellness centre (pool, spa, physio room, and hairdresser facilities) are located to the north and west, while assisted care facilities lie to the south.

Each room allows for passive surveillance with a pleasant view of the surrounds or a common area to encourage social interaction.